Desert prajitura Somloi

ADS
loading...

INGREDIENTE:
Blatul cu vanilie:

3 oua 
1 lingura apa fierbinte
4 linguri de zahar
4 linguri de faina
½ lingurita praf de copt
3-4 picaturi esenta vanilie
1 praf de sare  
Blatul cu cacao:

3 oua
1 lingura apa fierbinte
4 linguri de zahar
3 linguri de faina
1 lingura cacao
½ lingurita praf de copt
1 praf de sare
Blatul cu nuca:

3 oua
1 lingura apa fierbinte
4 linguri de zahar
3 linguri de faina
1 lingura nuca macinata
½ lingurita praf de copt
1 praf de sare
Sirop:  

80 gr zahar
100 ml apa
2 fiole cu esenta de rom 
Crema:  

800 ml lapte
o esenta de vanilie
300 gr zahar
150 gr faina
3 oua
Decor:

miez  de nuca
stafide
frisca

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Somloi:

Blat de vanilie : Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o spuma tare. Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam si apa fierbinte, esenta de vanilie, iar mai apoi faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit, aprox 15-20 minute.

Pentru blatul de cacao procedam la fel ca la blatul cu vanilie: separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa mixam. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma consistenta. Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam si apa fierbinte, faina amestecata cu cacaua si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem cca 15-20 minute, in cuptorul preincalzit.

La blatul cu nuca urmam acelasi procedeu ca la celelalte 2 blaturi : Mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare, adaugam zaharul si continuam sa mixam. Incorporam  galbenusurile, adaugam si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt.  Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.

In timp ce  blaturile  se racesc, pregatim siropul cu care le vom insiropa. Punem apa si zaharul intr-un vas pe foc si lasam sa fiarba pana se topeste complet zaharul si se ingroasa putin siropul. Oprim focul si adaugam esenta de rom.


Crema de vanilie:  Intr-o cratita adanca turnam jumatate din cantitatea de lapte si adaugam esenta de vanilie. Separam ouale si adaugam galbenusurile in cealalta jumatate din cantitatea de lapte,  adaugam si jumatate din zahar si faina. Amestecam bine cu telul para si trecem prin sita in laptele de pe foc. Amestecam continuu, pentru a evita formarea cocoloaselor,  pana se ingroasa crema. Albusurile le batem spuma tare cu zaharul ramas si le incorporam usor in crema usor calduta.

Asamblare: Asezam blatul cu vanilie pe un platou mare sau in tava, il insiropam si-l acoperim cu 1/3 din crema de vanilie. Presaram nuca macinata, asezam blatul cu cacao, insiropam, intindem a 2-a parte din crema si presaram iar nuca macinata si stafide. Deasupra asezam blatul cu nuca, insiropam, intindem restul de crema si presaram iar nuca macinata si stafide.

Decoram cu frisca, bucati de ciocolata, nuci si stafide. 

TIPS-URI
1.Prajitura servita la restaurant era decorata cu sos de ciocolata. Nu ezitati sa-l adaugati la ingredientele prajiturii!

Articole asemanatoare