Gogosi umplute cu gem sau crema de vanilie, ciocolata – foarte pufoase

ADS
loading...

Ingrediente:
Aluat dospit pentru gogoși
350 g făină tip 000
1 ou întreg + 1 gălbenuș
150 ml lapte călduț
40 g unt topit cu min 80% grăsime
15 g drojdie proaspată sau 5 g uscată
15 g zahăr
un vârf de cuțit sare
1 plic zahăr vanilat
coaja rasă de la ½ lămâie
În plus:
ulei pentru prăjit
Pentru umplut:
gem de caise
dulceață de zmeură
În plus:
zahăr pudră pentru decor

CUM SE FACE REȚETA DE GOGOȘI UMPLUTE CU GEM SAU CREMĂ DE VANILIE, CIOCOLATĂ – FOARTE PUFOASE?

Aluat dospit pentru gogoși pufoase:

Am pus toate ingredientele (de la aluat) în bolul robotului și le-am mixat timp de 5 minute (cu cârligul pentru frământat). Aluatul este unul moale și vă rog să rezistați tentației de a mai pune făină în el! Aici e greșeala fundamentală pe care o fac multe gospodine: adăugarea de făină cu nemiluita duce la un aluat tare din care numai gogoși pufoase nu vor mai ieși.

Am acoperit bolul cu folie de plastic și am lăsat aluatul la dospit pentru 40-45 de minute sau până și-a dublat volumul. Timpul de dospire depinde de temperatura ambientală așa că dacă aveți o bucătărie mai răcoroasă el se poate prelungi (ajunge și la peste 60-75 de minute).

cum se decupează gogoșile?

Am înfăinat lejer blatul de lucru și am răsturnat aluatul pe el. Este moale, pufos, plin de bule de gaze (CO2 produs de drojdie). În prima fază l-am aplatizat delicat cu palmele apoi am continuat cu sucitorul înfăinat și el. Foaia de aluat a avut cca. 2,5 cm grosime. Apoi am decupat gogoșile cu un cerc metalic de cca. 5,5 cm.

Ideea este să le decupăm cât mai aproape unele de altele ca să avem pierderi cât mai mici de aluat. Marginile rămase se refrământă, se lasă la odihnă 15 minute (sub folie de plastic) și se întind și se decupează din nou. Cu cât sunt manevrate mai mult cu atâta le scade gradul de pufoșenie… în niciun caz nu modelăm gogoșile decupate prin rulare în palme – NU facem sfere din ele – ci le mutăm cu grijă pe o tavă lejer înfăinată (sau pe blatul de lucru), cu distanță între ele. Prin rularea în palme le distrugem textura pufoasă, aerată și obținem exact ce nu ne dorim: gogoși îndesate cu textură pâinoasă! Obligatoriu acoperim gogoșile cu folie de plastic ca să nu facă crustă!

Le-am lăsat să mai dospească vreo 15-20 de minute sub folia de plastic.

Gogoșile se prăjesc în baie de ulei, adică stratul de ulei din cratiță trebuie să fie de măcar 2-3 degete înălțime astfel încât acestea să plutească în el fără să atingă fundul cratiței! Temperatura optimă de prăjire este de cca. 175 C. Eu am folosit ulei de floarea soarelui și o friteuză. Dacă uleiul nu este bine încins atunci gogoșile se vor îmbiba cu acesta iar dacă este prea încins ele se vor arde la suprafață și vor rămâne crude la mijloc.

Am pus rând pe rând gogoșile la prăjit în uleiul încins. Pont: întotdeauna gogoșile se pun în ulei cu fața mai uscată în jos, respectiv cu partea care a stat pe tavă în sus! De ce? Pentru că aluatul de la bază este mai umed și va crește mai mult în volum decât fața! Veți vedea cum gogoșile se umflă ca niște baloane! Nu se aglomerează cratița sau friteuza deoarece gogoșile cresc mult la coacere și au nevoie de spațiu. Gogoșile pufoase se întorc singure în ulei, fără să le atingem dar le putem ajuta și cu o spatulă. În niciun caz nu lucrăm cu furculițe și NU înțepăm gogoșile deoarece prin acele orificii intră uleiul în ele!

Prăjirea gogoșilor durează între 2-4 minute, în funcție de dimensiuni. Când au fost rumene pe ambele părți le-am scurs de grăsime cu coșulețul friteuzei. Dacă lucrați cu cratiță cu ulei atunci folosiți o spumieră (paletă perforată).

CUM SE UMPLU GOGOȘILE CU GEM SAU CREMĂ DE VANILIE, CIOCOLATĂ?
Mi-am pregătit un castron cu zahăr pudră vanilat prin care am trecut toate gogoșile calde, imediat după ce le-am prăjit și scurs de ulei. Zahărul pudră aderă mai bine la suprafața lor dacă acestea sunt calde.

Mi-am pregătit gemurile punându-le în 2 poșuri de plastic (pungi) prevăzute cu dui metalic îngust (șpriț). În patiserii se folosesc seringi speciale cu care se injectează umplutura în gogoși.

Rând pe rând am umplut gogoșile cu gemurile pregătite. Se înțeapă pe lateral (nu perforăm gogoșile în „frunte” pentru că arată urât) și se umplu cu gem.  

Articole asemanatoare