Crema caramel cu unt pentru tort, fursecuri, prajituri. O crema simpla fara oua, perfecta pentru a umple cu ea foi de prajitura, blaturi de tort sau fursecuri fragede

ADS
loading...

Ingrediente:
300 g zahar
500 ml lapte rece
50 g amidon
un varf de cutit sare
1 plic zahar vanilat
350 g unt moale cu min 80% grasime

Mod de preparare:

Mi-am cantarit laptele si amidonul. Am pus amidonul intr-un castron si l-am desfacut treptat cu lapte rece folosind un tel. Am avut grija sa nu ramana cocoloase. Am adaugat si sarea si vanilia. Eu pun mai multa sare pentru ca merge bine cu caramelul, potentand aroma lui si mai taindu-i din dulceata.

Cum facem zahar ars pentru crema caramel?

Zaharul ars se prepara in cratite cu fundul mai gros, asezate pe foc mediu sau mic. Fara apa!! Zaharul se caramelizeaza cel mai bine „pe sec”. Asa ca am asezat zaharul in cratita si am asteptat sa inceapa sa se topeasca. 

Nu se amesteca ci doar se clatina cratita. Am avut grija sa caramelizez zaharul pana la brun fara insa a-l arde. Zaharul ars poate deveni amar daca este caramelizat in exces. El nu trebuie lasat nici prea „blond” pentru ca nu are aroma specifica.

In final se poate amesteca cu o lingura de lemn insa numai dupa ce tot zaharul este topit.

Am tras cratita cu zahar ars deoparte si am turnat in ea amestecul de lapte cu amidon. Face bulbuci si se umfla! Am pus cratita din nou pe foc mic si am amestecat incet cu telul pana ce a ajuns totul la fierbere si zaharul ars s-a dizolvat in lapte.

In momentul in care a ajuns la fierbere am vazut ca crema da si semne de ingrosare. Am lasat-o sa dea 2-3 clocote si am stins focul. Am gustat-o ca sa vad daca nu are gust fainos (de amidon negatit). Era OK. Are o culoare frumoasa si un gust foarte fain.

Am mutat imediat crema intr-un castron rece si am acoperit-o cu folie alimentara direct la suprafata ca sa nu faca pojghita.

Am lasat crema sa se raceasca pana la temperatura camerei. Nu este nevoie sa o punem la frigider deoarece ea trebuie sa aiba aceeasi temperatura cu untul moale cu care va fi spumata.

CUM SE SPUMEAZA CREMA DE CARAMEL CU UNT?
Crema caramel s-a racorit si s-a ingrosat mult.

Untul l-am scos din frigider cu 6 ore inainte de a-l folosi. El trebuie sa fie foarte moale si sa aiba 82% grasime. L-am pus in castronul mixerului si l-am batut 2-3 minute pana ce a devenit spumos. Apoi am pus treptat, lingura cu lingura, din crema caramel racorita, mixand scurt dupa fiecare transa.

Am continuat pana ce am incorporat toata crema in unt. Crema finala are culoare bej-roscata si este omogena.

Daca se taie crema, nu intrati in panica! ORICE crema pe baza de unt se repara singura daca o bateti cu mixerul (la viteza mare) chiar si 10-15 minute. Stati cu ochii pe crema si vedeti cum redevine cremoasa.

Crema caramel se poate folosi imediat sau se poate tine in frigider (in cutii inchise ermetic) si o saptamana. Nu uitati sa o scoateti de la rece cu cateva ore inainte de o folosi pentru ca trebuie sa se inmoaie!

Articole asemanatoare